Interiérové dvere sú dôležitou súčasťou každého domu. Okrem svojho estetického vzhľadu zabezpečujú súkromie, izoláciu a ochranu pred vonkajším hlukom. Preto je dôležité udržiavať ich v dobrom stave a predĺžiť ich životnosť.

V tomto článku vám poskytneme niekoľko užitočných tipov a trikov na údržbu vašich interiérových dverí.


Čistenie dverí

Na čistenie dverí môžete použiť mäkkú handričku a vodu. Ak sú dvere veľmi špinavé, môžete pridať do vody aj trochu jemného mydla. Nikdy nepoužívajte tvrdé špongie, drsné kovové kefy alebo abrazívne čistiace prostriedky, ktoré môžu poškodiť povrch dverí. Dvere z dreva, laminátu alebo MDF by sa mali čistiť suchým alebo mierne vlhkým uterákom.

 

Ochrana pred poškodením

Zabráňte poškodeniu dverí pred tvrdými predmetmi alebo nárazmi, ktoré môžu spôsobiť škrabance alebo dierky. Skontrolujte, či sú zámky a kľučky správne namontované a funkčné. Ak máte domácich miláčikov, môžete umiestniť ochranné fólie aby sa predišlo poškodeniu dverí. Pre pchranu kľučiek alebo stien môžete použit aj ochranné protinárazové vankúšiky, ktoré sú dostupn= v rôznych farbách a tvaroch a tak sa hodia do každého priestoru. 

 

Nastavenie dverí

Ak sa dvere netesnia správne alebo ťažko sa otvárajú, môže to byť z dôvodu nesprávneho nastavenia. Skontrolujte, či sú závesy správne umiestnené a nastavené na rovnakú výšku. Ak je to potrebné, nastavte závesy pomocou nastaviteľných skrutiek alebo, v prípade nenastaviteľných pántov, dotiahnutím alebo odkrútením pántov do alebo od krídla. Ak sa dvere ťažko otvárajú alebo zatvárajú, môže byť potrebné znížiť trenie medzi dverami a zárubňou pomocou maziva alebo korekcie zámku.

 

Pravidelná údržba

Pravidelná údržba môže predĺžiť životnosť vašich interiérových dverí. Skontrolujte pravidelne stavy dverí a ich okolia a odstráňte prach, špiny alebo nečistoty. Pri drevených dverách môžete použiť špeciálne oleje alebo nátierky na drevo, ktoré pomôžu predĺžiť ich životnosť a chrániť pred vlhkosťou a deformáciami. Ak máte dvere s kovovými časťami, skontrolujte pravidelne, či nie sú korodované a použite kovový sprej, aby ste predišli korózii. Dvere by sa mali pravidelne mazať kvalitným mazivom na závesy, aby sa zabezpečila ich hladká funkcia.

 

Pravidelné kontroly

Je dôležité pravidelne kontrolovať stav vašich interiérových dverí. Skontrolujte, či sú závesy, zámky a kľučky v dobrom stave a či sa dvere správne otvárajú a zatvárajú. Skontrolujte aj stavy zárubní a stien okolo dverí a prípadne ich opravte, aby sa zabránilo nadmernému opotrebeniu dverí.

V údržbe vašich interiérových dverí je dôležité pamätať na to, že každý materiál a typ dverí má svoje vlastné špecifiká. Pred použitím a čistením si preto pozorne prečítajte návod od výrobcu. Sledovaním týchto jednoduchých tipov a trikov môžete predĺžiť životnosť vašich interiérových dverí a zabezpečiť ich funkčnosť a estetický vzhľad na dlhú dobu.